Fondaparinuksas aprobuotas Europoje venų trombozės gydymui

Didžiosios Britanijos vaistų gamintojo „GlaxoSmithKline“ trombus ardantis preparatas fondaparinuksas aprobuotas Europos Sąjungoje platesniam vartojimui. Europos Komisija suteikė leidimą prekiauti šiuo preparatu kaip vaistu nuo suaugusiųjų ūminės paviršinių kojų venų trombozės ir gretutinės giliųjų venų trombozės.

Šis sprendimas pagrįstas tyrimo CALISTO (fondaparinukso palyginimas su placebu gydant apatinių galūnių paviršinių venų trombozę). GSK teigimu, tai pirmas tyrimas, įrodantis paviršinių venų trombozės gydymo antikoaguliantais teigiamą klinikinį poveikį.


Taigi fondaparinuksas tampa vieninteliu antikoaguliantu, turinčiu tokią indikaciją. Dabar ES jis skiriamas tromboembolinių komplikacijų profilaktikai, nestabiliosios krūtinės anginos, miokardo infarkto su ar be ST pakilimo bei pradiniam ūminės giliųjų venų trombozės ir plaučių tromboembolijos gydymui. Fondaparinuksas yra pirmas savo grupės antikoaguliantas, selektyviai blokuojantis Xa faktorių, svarbų trombino sintezėje. Per pirmą šių metų pusmetį šio preparato buvo parduota už 149 milijonus svarų.


www.gsk.com